Mateří kašička je produkována hltanovými žlázami mladých včelích dělnic. Mateří kašičkou krmí včely jednak svá vývojová stadia, tj. larvy, jednak matku po celou dobu jejího života. Mateří kašička je koncentrátem obsahujícím hlavně bílkoviny a mnoho dalších složek. Získává se vybíráním nebo odsáváním z matečníků ve stáří larvy 4 dny. (Ze tří plných matečných buněk se získá ±1 g mateří kašičky.) Mateří kašička se používá hlavně v kosmetice, také jako doplněk výživy a rovněž do léků. Takto využívána je novodobějším produktem včelaření, protože se obtížněji produkuje.

Složení: Mateří kašička je tvořena ze 65–70 % vodou, 13,5 % bílkovinami, 12 % cukry, 3 % tuky, 0,3 % minerálními látkami a 1,2–6,2 % ostatních látek (vitamíny, hormony,…).

Skladování: Mateří kašičce škodí sluneční světlo, teplo a kyslík. Skladuje se v lednici při nízkých teplotách.

Mateří kašička

Ing. Jaromír Hastíkmístopředseda ZO ČSV Uherské Hradiště
Eva HalmováUherský Brod
Ivana K.Uherské Hradiště

Webová stránka Včelařství Sedlákovi používá na poskytovaní služeb, personalizaci reklam a analýzu návštevnosti soubory cookie. Používaním tohoto webu s tím souhlasíte.
Více informací o souborech cookie naleznete zde.